Kalbin de kendi beyni var ve beklenenden daha karmaşık

Kalbin Sırlı Dünyası: İntrakardiyak Sinir Sistemi

Kalbin dış tabakalarının hemen altında bulunan ve “intrakardiyak sinir sistemi” olarak adlandırılan sinir ağı, yeni araştırmalarla ilginç sırlarını açığa çıkarıyor. Bu sinir ağı, sadece beyin gibi bilgi ileten bir durak değil, aynı zamanda kalp atışını düzenlemede önemli bir rol oynuyor.

Karolinska Enstitüsü’nden nörobilimci Konstantinos Ampatzis tarafından yürütülen araştırmalar, kalp atışını kontrol etme konusunda bu “küçük beyin”in hayati bir işlev gördüğünü ortaya koydu. Ampatzis, “Bu küçük beyin, kalp atışını düzenleme ve sürdürme konusunda, beyin gibi ritmik işlevleri düzenleme rolü oynuyor” dedi.

Kalbin kendi kendine atışı uzun zamandır biliniyor ve bu durum, 18. yüzyılda Alman anatomist Albrecht von Haller tarafından “doğal uyarılabilirlik” olarak adlandırılmıştı. 19. yüzyılda ise kalpteki sinir demetlerinin, kalp atışını düzenleyen “doğal bir pacemaker” olarak işlev gördüğü keşfedildi.

Şu anda bilinenlere göre, beyin, kalbin işleyişini “savaş ya da kaç” tepkisini yöneten sempatik sistem ve “dinlen ve sindir” tepkisini yöneten parasempatik sistem aracılığıyla kontrol ediyor. Ancak bu kontrol mekanizmasının karmaşıklığı, hala bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor.

İnsan ve Zebra Balığı Kalpleri Arasındaki Benzerlikler

Ampatzis ve ekibi, zebra balığının kalbinde bulunan sinir hücrelerini detaylı bir şekilde incelemek için çeşitli teknikler kullandı. Bu süreçte, sinir yollarının çiğneme, yürüme gibi merkezi ritmik işlevleri düzenlemek için benzerlikler taşıdığını keşfettiler.

Uzun evrimsel mesafelere rağmen, zebra balığı ve insan kalplerinde büyük benzerlikler bulunmaktadır. Bu durum, omurgalıların kalplerindeki sinir sisteminin, beklenenden daha gelişmiş olduğunu göstermektedir.

Yeni Tedavi Yolları İçin Umut Verici Bulgular

Ampatzis, “Kalbin sinir sisteminin karmaşıklığı bizi şaşırttı” diyerek, bu sistemin daha iyi anlaşılmasının, aritmi gibi kalp hastalıklarına karşı yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti. Bu bulgular, kalp ile beyin arasındaki ilişkiyi anlamamıza yardımcı olacak yeni soruları da beraberinde getiriyor. Gelecekte yapılacak araştırmalar, diyet, hastalık ve aktivitenin bu sisteme olan etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir